domingo, 17 de abril de 2011

CANVI CONCEPTUAL

Avaluació del canvi conceptual:

En la societat actual les persones vivim inmersos en un allau d’informació constant, que a vegades és difícil de gestionar correctament, i això ens pot portar a crear aprenentatges i relacions entre aprenentatges erronis, sense fonamentació científica. 

Des de l’escola s’ha de ser conscient d’aquest canvi i per tant no es poden limitar els aprenentatges a  models d’educació tradicional, on el mestre donava tota la informació, sempre des del seu punt de vista, i l’alumne es limitava a  memoritzar els continguts, de forma que sovint acaben oblidant-los perquè no hi han trobat cap significat o cap estructura mental que relacioni els aprenentatges entre si.

Actuament s’ha de promoure un aprenentatge significatiu mitjançant la utilització de les noves tecnologies, ja que mitjançant la informàtica podem crear situacions d’aprenentatge atractives per tal que els alumnes puguin reflexionar, analitzar, debatre, contruir mapes conceptuals... per tal que vagin contruint ells mateixos les relacions mentals que hi ha entre els aprenentatges. Fins a aconseguir uns models mentals on la informació sigui comprensible i coherent..

Com deia a l’inici, hem de gestionar molta informació i per tant les persones ens caldrà l’argumentació i el raonament per extreure conclusions, justificar eleccions i accions i resoldre problemes.

Fent referència als criteris d’avaluació del cas 3 on els alumnes de les classes de literatura britànica havien de dissenyar un mapa conceptrual, podria  comparar el mapa conceptual que vaig fer en l’inici de l’activitat i el mapa conceptual final per aquesta activitat i puc veure clarament com hi ha hagut una millora significativa en la construcció de les meves estructures mentals, ja que s’han ampliat el nombre de proposicions que fan d’enllaç entre els conceptes, trobem que hi ha diferents jerarquies, he intentat fer una relació clara entre conceptes,  trobem que hi ha una direcció entre la relació de conceptes, etc... En general podem observar que hi ha hagut un augment important de relacions i connexions entre els diferents conceptes.

Crec que en el meu cas hi ha hagut un canvi conceptual força evident, ja que en la meva avaluació inicial no creia que existia certa relació entre ciència i societat, però no pensava que hi havia una interrelació recíproca. El principal canvi que vaig observar va ser en l’inici del debat, quan em va tocar defensar la posició tecnodeterminista, ja que vaig pensar que el meu pensament era sociodeterminista, però a mesura que va avançar el debat em vaig adonar que es fa difícil defensar una de les dues postures de forma única.

Amb la lectura dels articles i la confecció dels mapes conceptuals he pogut confirmar que existeix una interrelació entre els tres conceptes. També faria esment a  la importància de la psicologia per tal de fer un analisi crítica de les diferents transformacions.

Comparant el mapa conceptual de l’avaluació inicial  puc argumentar de forma gràfica l’aprenentatge constructiu que he anat adquirint al llarg del treball realitzat, amb l’ampliació de coneixements i amb la visió de interrelació entre els tres conceptes principals SOCIETAT, CIÈNCIA I TECNOLOGIA, representada amb la línia discuntínua de color lila
El canvi conceptual que he anat estructurant al llarg d’aquesta activitat m’ha ajudat a entendre la importància de la relació entre la societat i els canvis científics i tecnològics des de diferents punts de vista més argumentats i científics. M’ha ajudat a entendre la incidència que tenen les noves tecnologies en la societat i com és d’important models educatius basats en la construcció de relacions mentals dels diferents aprenentatges per tal d’adquirir aprenentatges significatius.

Recordant el meu currículum d’estudiant es fa difícil trobar algun moment on hi hagi hagut un canvi conceptual important, ja que molts dels continguts els he rebut amb l’educació tradicional. Tot i així a l’institut hi ha via una professora d’història que va fer un intent aproximat de treball de recerca per tal d’anar integrant els coneixements de forma significativa.


Tot i això segueixo pensant que la societat, tot i necessitar els canvis, encara va una mica a remolc d’aquests i que els col.lectius de persones que no tenen accés a les noves tecnologies s’han de tenir presents, ja que aquest fet crea una font de desigualtats i diferències socials evidents.

Reflexió

Reflexió:

Amb la lectura de l’article de Domènech i Tirado i del material de Julio Cabrero m’han permés analitzar detingudament la interrelació que existeix entre els conceptes TECNOLOGIA, CIÈNCIA I SOCIETAT. En els dos documents es parla de la relació que hi ha entre la ciència i la societat, ja que tot progrés es dòna en un context social específic, creant el concepte de SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ.

Dissenyant els diferents mapes conceptuals he vist clarament que ciència i societat no són dos conceptes oposats, ja que la ciència treballa per les millores socials, tot i que no sempre s’aconsegueix i el que s’inicia per un benefici pot acabar desencadenant una dificultat, tot i així dins l’anomenada societat de la informació totes les parts hi tenen un paper important i existeix una interrelació entre ells, ja que la tecnologia influeix en la societat i en l’educació, igualment la societat necessita de la ciència i la tecnologia per avançar.

En el material de Julio Cabrero fa més referències a l’àmbit educatiu i com les noves tecnologies de la informació i comunicació TIC, juntament, amb altres variables, com són el mestre, llibres de text... poden crear noves formes d’aprenentatge. Crec que les TIC són un bon recurs per l’educació, que ens facilita un ampli ventall de possibilitats per adequar els aprenentatges a les necessitats de l’alumne.

En l’article de Domènech i Tirado posa èmfasi en la implicació de la psicologia, ens indica que per desenvolupar-nos en aquesta societat de la informació és molt important educar als alumnes per a un anàlisi  crític de les transformacions i de l’allau d’informació que podem tenir al nostre abast.

Fent una unió dels diferents documents penso que la ciència no té raó de ser sense una societat que apliqui les diferents tecnologies, i que per altra part la societat fa demandes de progrés a la ciència amb noves tècniques. Per tant he arribat a la conclusió que el determinisme tecnològic o determinisme social és difícil de defensar de forma radical, ja que la relació entre un i l’altre és recíproca.

Per finalitzar crec que s’ha de tenir en compte que la ciència, crea desigualtats, no com a tal, però si que part de la societat no té accés a aquesta tecnologia i en la societat actual no tenir accés a avenços tecnològics o viure aïllat de la societat de la informació és un impediment pel progrés d’aquestes societats.